Analiz, Varsayım ve Oranlar

Üzerinde tarafların uzlaşacağı uygun piyasa değerinin hesap edilmesi için, genel kabul görmüş kurallara göre belirlenen, varsayımlara, projeksiyon oranlarına ve değerlendirme analizlerine ihtiyaç bulunmaktadır.

Nakit Akım Projeksiyonu

Şirket operasyonlarına dayanan, faaliyet, yatırım ve fonlama kaynaklı nakit akım detayları ile hazırlanan değerleme raporları, üzerinde pazarlık yapılan alanı, değerin kendisinden önermelere taşımaktadır.

Artık Değer Uygulaması

Şirket değerinin hesap edilmesinde teknik bir detay olarak saklı olan “artık değer” şirket faaliyetlerinin sonsuza kadar devam edeceği varsayımına dayanır. Bu artık değerin esas değere ilave edilmesi gerekmektedir.

Uygun Piyasa Değeri

Bir şirketin uygun piyasa değerinin belirlenmesinde objektif unsurların yanında, sübjektif unsurlar da dikkate alınmaktadır. Piyasa payı, müşteri portföyü veya coğrafi değerler değer hesabına dahil edilmelidir.

Şirket Değerleme Raporlarında Tarafları Uzlaştıracak Değerin İşleyen Firma Değerinin Yerli Sermaye Değerimizin Yüksek Uluslararası Standartlarda Değer Tespiti İçin Çalışıyoruz..

Şirket Değerleme Raporunu Nerede Kullanırız ?..

Şirketler için hazırlanan “uygun piyasa değeri” raporu; özellikle devir, paylaşım, tespit veya performans yönetim kriteri olarak kullanılmaktadır..

Yabancı Ortaklık Sürecinde

Şirketlerimizin finansal ve stratejik amaçlı yürüttükleri yabancı ortaklık görüşmelerinde, ana gündemi şirket hisselerinin değeri oluşturmaktadır. Devri yapılacak hisselerin değeri, görüşmelerin sonucunu belirlemektedir.

Mevcut Ortaklar Arasında

Zaman içerisinde değişik sebeplerle gündeme gelen mevcut ortaklar arasındaki ayrılık kararları, devre konu olacak hisselerin değeri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Tarafları ikna edecek değerin tespiti önem taşımaktadır.

Performans Takip Yöntemi

Ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte, değere dayalı performans yönetimi bazı gelişmiş ülkelerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Belirli değişkenler gözetilerek performans izleme sistemi geliştirilmektedir.

Şirket Değerleme Raporu Hangi Bölümlerden Oluşur ?..

Şirketler yaşayan canlı organizmalardır. Bu sebeple değerlerinin hesaplanması zor ve karmaşık bir süreç gerektirir.

Mali Verilerin Analizi

Şirketin geçmiş dönem mali performansının analiz edilmesi, güçlü ve zayıf noktaların belirlenmesi ve modellemede dikkat edilecek unsurların şekillenmesi değerleme sürecinin başlangıcını oluşturur. Mevcut mali rasyolar yorumlanarak, hedef bilanço değerleri ve çözüm önerileri oluşturulur.

Hedefler & Varsayımlar

İndirgenmiş nakit akımları yöntemine göre yapılacak değerleme çalışmalarında, gelecek dönem projeksiyonlarında kullanılacak varsayımların ve hedeflenen oranların belirlenmesi önceliklidir. Firma özelindeki veriler ile genel ekonomik veriler birlikte değerlendirilmektedir.

Projeksiyon ve Modelleme

Firma faaliyetlerinin gelecek dönem projeksiyonlarının hazırlanması ve değerleme işleminde kullanılması için modelleme çalışması yapılmaktadır. Varsayımlar ve hedef oranlar burada kullanılmaktadır. Değere yönelim müzakereler modellemede kullanılan yöntemler ve varsayımlar üzerinde olmaktadır.

Diğer Değer Unsurları

Firma değerine etki eden objektif ve subjektif unsurların değerleme işlemine katılması gerekmektedir. Ölçülmesi çok zor olan unsurlar için bazı genel kabul görmüş oranlar kullanılmaktadır. Pazar payı, marka değeri, müşteri portföyü gibi hususlar bu alanda değerleme işlemine ilave edilmektedir.

Değerleme Sonucu

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra, tarafların kullanımına sunulmak üzere, uluslar arası standartlara uygun bir değerleme raporu hazırlanmaktadır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan bu rapor sözel anlatım ve sayısal çözümlemeleri içermektedir.

Değerleme Raporu Nasıl Faydalar Sağlar ?..

Süreci Kısaltır

Tarafların hem sürecin akıbetine hem de nihai firma değerine karar verdikleri aşamada, uygun kriterlere göre hazırlanmış bir değerleme raporu, gereksiz iş yükünü azaltarak süreci önemli ölçüde kısaltmaktadır.

1 - 4 Ay

Süreci Kısaltır

Değeri Artırır

Matematiksel hesaplamalara ve kabul gören yöntemlere göre hazırlanmış değerleme raporları, değer oluşturan tüm unsurları dikkate alarak ve artık değeri hesaba katarak doğru değerin tespitine olanak sağlar.

10 - 15 %

Değeri Artırır

Uzlaşma Sağlar

Uzmanlar tarafından hazırlanan bir değerleme raporu, tarafların ortak bir dili konuşmasına ve beklentilerine daha kolay karşılık bulmasına sebep olması özelliği ile uzlaşmanın daha kolay sağlanmasına olanak sağlar.

25 - 30 %

Başarı Şansını Artırır

Müzakereyi Odaklar

Sürecin belki de en uzun kısmı, değer ve diğer koşulların netleşmesi için yapılan karşılıklı müzakerelerdir. Müzakerelerde tarafların önceden hazırlanmış bir rapor etrafında odaklanmaları daha kolay olmaktadır.

30 - 40 %

Zaman Kaybını Önler

Örnek Ücretlendirme Tablosu

Aşağıda çalışma modeline bağlı olarak yapılandırılan örnek ücretlendirme planına yer verilmektedir. İşletmelerimizin nihai ücretlendirme çalışması için teklif istemeleri uygun olacaktır.

  • Standart Çalışma Modeli
  • Çalışmanın tüm safhalarının danışman tarafından yürütüldüğü modeldir. 2 haftada bir düzenlenen toplantılarda bilgi alış verişi yapılmaktadır.
  • Süre: 1-2 Ay (projeye göre)
  • Tüm seviye raporlar
  • Toplantı ayda 2 defa
  • Birlikte Hazırlayalım Modeli
  • Önceden hazırlanmış taslak formlara bilgi girişinin müşteri tarafından yapıldığı, değerlendirme çalışmasının danışman tarafından tamamlandığı modeldir.
  • Süre: 1 Ay
  • Giriş ve standart seviye raporlar
  • Toplantı Yok
  • Yeniden Kullanım Modeli
  • Aynı konuda, benzer sektör ve ölçekte firmalar için daha önce biten raporların, yeni müşterilerimiz tarafından bilgi girişi yapılarak tekrar kullanıldığı modeldir.
  • Süre: örnek varsa 3 hafta
  • Giriş seviye raporlar
  • Toplantı Yok
  • Ücreti Paylaş Modeli
  • Aynı konuda, benzer sektör ve ölçekte firmalar için aynı anda 3 adet raporun birlikte üretildiği modeldir. Müşterilerimiz kayıt olup, beklemektedir.
  • Süre: talep oluşursa 4 hafta
  • Giriş seviye raporlar
  • Toplantı Yok

Örnek Şirket Değerleme Çalışmaları

Bize Ulaşın

Projelerinizi Bizimle Paylaşın

3 + 4 = ?