Risk Yönetimi

İşletme ihtiyaçları için kullanılan kredilerin, vade, para cinsi, teminat, maliyet ve geri ödeme gibi hususlar göz önünde tutularak planlanması, işletmelerin risk yönetimi ve kontrolü açısından önem taşımaktadır.

Maliyet Kontrol

Sabit ve değişken nitelikli finansal maliyetlerin, görünen ve görünmeyen maliyetler olarak işletme yönetimince sürekli izlenmesi ve denetlenmesi, işletme verimliliğinin sağlanması ve gider yönetimi için esas teşkil etmektedir.

Kurumlarla İletişim

Finansal kurumlar ile olan iletişimin, belirli standartlar ve kurallar dahilinde yürütülmesi, veri akışının süratli, net ve risk/verim hususlarını karşılıklı gözetir nitelikte olması işletme yönetimine olumlu faydalar sağlayacaktır.

Sermaye Planlama

İşletme ihtiyaçlarının ne kadarlık kısmının öz sermaye, ne kadarlık kısmının krediler ile karşılanacağının iyi belirlenmesi ve bu oranın sürekli takip edilmesi, finans dünyası ile kalıcı bağlar oluşturacaktır.

Kredi Kullanım Politikalarının Finansal Piyasa Kurallarına Alım Satım Vade Yapısına Artı Fayda Üretme Potansiyeline Alım Satım Para Cinsine Nakit Üretme Potansiyeline Güncel Ekonomik Duruma Uygun Belirlenmesi Esastır ..

Kredilerin Yönetilmesinde Nelere Dikkat Etmeliyiz ?..

Kredi kullanımlarında, para cinsi, vade uygunluğu, finansal maliyetler ve geri ödeme planı gibi bazı hususlara dikkat edilmesi uygulamada önem taşımaktadır.

Para Cinsi ve Vade

Kredi kullanımlarının belirli vade ve para cinsi bazında yapılması esastır. Kullanım planı ve pazar araştırması yapılırken maliyetler ve yönlendirmelerin dışında, kendi ihtiyaçlarımızın iyi analiz edilmiş olması önem taşımaktadır. Plansız ve programsız anlık alınan ve uygulanan kararlar bilanço dengemiz ve verimlilik açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Taahhüt ve Teminat

Aynı şekilde kredi kullanımlarımız karşısında sunduğumuz teminat yapısı da, teminat niteliği taşıyan aktif değerlerimizin ve sair kıymetlerin iyi yönetilmesi ile ilişkilidir. Finansal kurumların olabildiğince yüksek tutarda teminat tesis etmek istemesi normaldir. Burada işletmelere temel görev  uygun krediler için uygun teminatların yapılandırılmasıdır.

Finansal Maliyetler

Kredi kullanımlarının ardından gündeme gelen önemli bir diğer husus da finansal maliyetlerdir. Zaman içerisinde dönemsel olarak oluşan maliyetler dikkate değer olmasa da kümülatif değerler uzun dönemde işletme verimliliğini kötü yönde etkilemektedir. Görünen ve gizli maliyetlerin sistematik olarak takibi ve mutabakat çalışmaları çok önemlidir.

Geri Ödeme Planı

Maliyetleri ile birlikte kredi ana para geri ödeme programının, kullanım aşamasından önce belirlenmesi olası pek çok sorunu engelleyecektir. Bir de olumsuz senaryo koşulları da dikkate alınarak geri ödeme planı belirlenmesi hem  ilişkilerin kalıcı olmasına hem de finansal kurumlar nezdindeki işletme prestijinin yükselmesine neden olacaktır.

Pazar ve Vade Analizi

Kullanılan kredilerin para cinsini ve vade yapısını belirlerken maliyeti ikinci plana bırakıp esas odaklanmamız gereken hususun, borç alacak vade yapımız ve satışlarımızın iç pazar dış pazar dağılımı olduğu inancındayız. Dövize endeksli yapılan satışlar daha derin bir analiz gerektirmektedir. Yerli yabancı para, kısa uzun vade dengelerinin sürekli gözetildiği kredi politikalarında sorun yaşanma ihtimali büyük oranda azalmaktadır.

Aktiflerin Yönetimi

Teminat niteliği taşıyan aktiflerimizin analizi iyi yapılmalıdır. Bu gözle yapılan analizlerde gözden kaçan veya olduğundan daha az değerli görünen aktiflerimiz net olarak ortaya çıkacaktır. Bu sebeple taahhüt ve teminat kavramlarının finans dünyası için ne anlama geldiğine yönelik inceleme ve araştırma yapılmalıdır. Benzer bakış açısı yakalandığında ile kredi ve teminat uygulamaları çok daha hızlı ve sorunsuz çözümlenecektir.

Artı Değer Üretimi

İşletme yönetiminde esas olan, faaliyetlerimizden oluşturduğumuz artı değerdir. Kuruluş aşamasından itibaren en dikkatli takip edilmesi gereken unsur üretim, operasyon, fonlama veya müşteri ilişkileri yönetimi sürecindeki bize has yenilikler ve uygulamalardır. Bu alanda oluşturulan değerler, işletmemizin varlık nedenini de açıklamaktadır. Faaliyetleri sektör ve pazar koşullarının önünde planlamak, işletme ömrünü uzatacaktır.

Nakit Akım Yönetimi

Kredi geri ödeme programları hazırlanırken, işletmemizin faaliyet, yatırım ve fonlama kaynaklı nakit akım planları ve gelecek dönem bütçe ve projeksiyon verilerine tam hakim olmamız gerekmektedir. Özellikle işletme faaliyet nakit akımlarını etkileyen mevsimsellik katsayısı veya öngörülmeyen gelir giderlerin programlanmamış olması, geri ödeme işlemlerini zorlamakta verim ve prestij kaybına yol açmaktadır.

Çalışmalarımızı Nasıl Yürütüyoruz ?..

Hassas dengeler üzerinde inşa edilen kredi politikaları, pek çok farklı konunun aynı anda değerlendirilmesi ve uygun sonuçlar üretilmesi amacına yöneliktir.

  • İşletme Dinamiklerinin Tespit Edilmesi

    İşletmenin aktif/pasif yapısının ve vadelerin analiz edilmesinin yanı sıra, faaliyetler veya operasyon sürecinde değer oluşturulan alanların da analiz edildiği bölümdür.

  • Nakit Akım Planı Hazırlanması

    İşletmenin faaliyet, yatırım ve fonlama kaynaklı nakit akımları dikkate alınarak uzun dönemli nakit akım projeksiyonlarının hazırlandığı ve raporlandığı bölümdür.

  • Uygun Kredi Kullanım Modellemesi

    Kredi kullanım için önce ihtiyaç analizinin yapıldığı, tespit edilen verilere göre banka, para cinsi, kredi türü, vade ve teminat hususlarının belirlendiği bölümdür.

  • Finansal Kurumlarla İlişkiler

    Finans kurumları ile mevcut ilişkiler dahilinde gelişen, limit/risk, maliyet/verim, genişleme/teminat gibi hususların incelendiği ve önerilerin geliştirildiği bölümdür.

  • Finansal Maliyetlerin Takip Edilmesi

    Gider yönetimi prensipleri doğrultusunda, sistematik bir yaklaşımla, finansal maliyetlerin sürekli izlendiği ve mutabakat yapıldığı bir sistemin geliştirildiği bölümdür.

Yöntem ve Araçlar

Oran Analizleri

İşletme yapısının analizinde, durum tespiti ve sektör karşılaştırması safhasında, oran analizi çalışmaları gösterge niteliğinden dolayı en önemli araç olarak öne çıkmaktadır.

Maliyet Analizleri

Finansal maliyetlerin, görünen ve gizli maliyetler dikkate alınarak izlenmesi ve işletmenin oluşturduğu artı değerler ile sürekli mukayese edilmesi verimlilik üzerinde etkili olacaktır.

Piyasa Analizleri

Piyasalarda büyüme, hızlı dönme ve iş yapma isteği gibi olumlu hususların yaşandığı veya aksi dönemlerde kredi politikalarının da bu yönde yeniden belirlenme ihtiyacı oluşmaktadır.

Bankacılık Sektörü

İşletmelerin kredi politikaları belirlenirken, çalışılacak finansal kurumların risk ve verim anlayışları, müşteri ilişkileri ve teknoloji kullanımı gibi açılardan değerlendirilmesi gerekmektedir.

Teminat Yaklaşımları

Finans sektörü veya ekonomik piyasaların o anki dinamiklerine göre bazı tür teminatlar önemli hale gelmekte veya mevcut önemini yitirmektedir. Bu gelişmelerin izlenmesi gerekmektedir.

Hangi Sorulara Cevap Arıyoruz ?..

Kredi Kullanım politikalarını belirlerken, doğru ve yerinde sorular sormalı ve uygun cevapları tespit etmeliyiz. Örneğin ..

Finansal Kurumlar

Finansal kurumları seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

Uzun dönemli kredi ilişkisi kurulacak finansal kurumların seçilmesinde, kuruluşun mali imkanları, kalıcılığı, fiyatlama stratejileri, müşteri yaklaşımı, hizmet ağı ve yaygınlık gibi hususlar işletmenin kendi özellikleri de göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

İlişkilerin sürekliliği için nasıl tedbirler almalıyız ?

Karşılıklı ilişkiler oluşan risk ve sağlanan verim ekseninde şekillenmektedir. Kurumsal ilişkilerde karşılıklı sağlanan faydanın hacmi ilişkilerin kalıcı ve sağlıklı yürümesine etki etmektedir. Karşılıklı güven, söz ve taahhütlere bağlılık ilişkileri kalıcı ve etkin kılacaktır.

Maliyet Kontrol

Finansal maliyetleri nasıl kontrol edebiliriz ?

Finansal giderlerin oluşma aşamasında, ilgili kurumlar ile karşılıklı görüşmeler ve pazarlık süreci yürütülmektedir. Giderlerin oluşma biçimine ilişkin yeterli bilgi ve takip için gerekli kayıt düzeni oluşturulduğunda hesap bazında maliyetlerin takibi mutabakatı mümkün hale gelecektir.

Finansal maliyetleri azaltmak için ne tedbirler almalıyız ?

İşletme aktiflerinin iyi analiz edilmesi ve teminat vasfı bulunan aktiflerin iyi yönetilmesi, kredi maliyetlerinin düşürülmesine etki edecektir. Bunun yanı sıra mutabakat için takip mekanizması geliştirilmesi giderlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır.

Sermaye Planlama

Öz sermaye, dış krediler oranı ne olmalıdır ?

İşletme yapısı dikkate alınarak, kredi ihtiyacının sebepleri ve fonlama vadesi tespit edilmeli bu dönüş hızına göre öz sermaye/dış krediler oranı tespit edilmelidir. Uygun oran tespiti çalışmalarında TCMB sektör bilançoları önemli bir gösterge niteliği taşımaktadır.

Hiç kredi kullanmadan yeterince büyüyebilir miyiz ?

Kredi maliyetlerinin işletmelerin finansal kaldıraç oranı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Maliyet, para cinsi ve vadesi özenle belirlenmiş sürekli sermaye niteliğine dönüşmemiş krediler, sağlıklı büyüme modelleri üzerinde olumlu ve destekleyici tesir oluşturmaktadır.

Risk Yönetimi

Ekonomik risklere karşı nasıl korunabiliriz ?

İşletmemizin analizini iyi yaparak, zayıf olduğumuz alanları tespit etmek ilk adımımız olmalıdır. Krizleri engellememiz mümkün olmadığına göre, zayıf olduğumuz alanlarda savunma hamleleri planlamak riskleri yönetmemize imkan sağlayacaktır.

Krizin fırsata dönüştürülmesi ne demektir ?

Ekonomik ve finansal krizler tüm işletmeler üzerinde benzer tesirler yapmaktadır. Hazırlıklı olan işletmeler için rakipleri kararsız kaldığı anda kendi planlarını kesintisiz uygulamaya almaları, krizin fırsata dönüştürülmesinin en belirgin örneğini teşkil etmektedir.

Örnek Planlama Projeleri

Bize Ulaşın

Projelerinizi Bizimle Paylaşın

1 + 1 = ?