Hazırlık Aşaması

Yönetsel ve rakamsal hazırlıklar, yabancı ortaklık sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için önem arz etmektedir. Bu safhada alınacak danışmanlık hizmeti, süreç yönetimi ve firma değerinin artırılması yönünde etki oluşturmaktadır.

Planlama Aşaması

Raporlama Çalışmaları

Hedeflenen sonuçlara ulaşılabilmesi, çoğu zaman taraflar arasındaki bilgi eşitsizliği ve iletişim eksikliği nedeniyle mümkün olamamaktadır. Raporlama bu sorunun çözümü için önemli bir husus olarak öne çıkmaktadır.

Süreç Yönetimi

Yabancı Ortaklık Sürecini Tarafların Ekonomik ve Stratejik Uyumu Ulusal Sermayenin Kıymetlenmesi Kalıcı ve Etkin Sonuçlanması Standartlar Dahilinde Yürütülmesi Amacına Uygun Yönetiyoruz

Yabancı Ortaklık Nedir? Neden Kurulur?

Çoğu zaman ekonomik, nadiren de stratejik sebepler ile yabancı firmalar ile ortaklık sürecine girilmektedir..

Yabancı Ortaklık Nedir ?

Yabancı ortaklıklar, aynı iş kolunda faaliyet gösteren yabancı şirketler veya yatırım amaçlı kurulmuş fon kuruluşları ile belirli koşullar ve hisse dağılım anlaşmaları ile kurulan iş ortaklıklarıdır. Yabancı ortaklıklar şirketlerin gündemine fon temin etme, yeni pazarlara açılma, know-how transferi ve buna benzer sebepler ile gelebilmektedir.

Yabancı ortaklıklar, stratejik ortaklıklar ve finansal ortaklıklar olmak üzere iki temel ayrımda ele alınmaktadır. Stratejik ortaklıklar, benzer sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirketler ile kurduğumuz ortaklıkları, finansal ortaklıklar ise, yabancı fon kuruluşlarının hisse karşılığı şirketimize sağladıkları finansman olanakları ile kurduğumuz ortaklıklardır.

Yabancı Ortaklık Neden Kurulur ?

Yabancı ortaklıklar ekonomik veya stratejik sebeplerle kurulabilir. Önceden hazırlık yapılan, plan ve program ile olgunlaştırılan süreçlerde stratejik hedefler öne plana çıkarken, ekonomik veya finansal sıkıntıların ardından yabancı talebi ile başlayan süreçlerde daha ziyade bu sebepler etkin olmaktadır.

Stratejik hedefler arasında, üretim veya operasyon alanında teknik bilgi transferi, yeni dış pazarlara satış olanakları, marka prestiji ve kurumsal işletme altyapısı transferi gibi hususlar öne çıkmaktadır. Ekonomik sebepler arasında ise, borçların uzun vadeli konsolidasyonu, ucuz dış kredi olanaklarına erişim, ortakların hisseleri nakde çevirme isteği, fonlama zorunlulukları gibi unsurlar sayılabilir.

Yabancı Ortaklık Süreci ..

Çalışmaların hedeflenen amaca doğru kesintisiz ilerlemesi için önceden hazırlanmış planlara göre hareket edilmelidir..

Hazırlık
Gözlem
Değerlendirme
Sonuçlandırma

Hizmet Kapsamında Yer Alan Unsurlar Nelerdir ? ..

Stratejik ortaklık sürecine yönelik danışmanlık hizmeti, hazırlık süreci ve uygulama süreci olmak üzere iki ayrı fazda ele alınmaktadır ..

Hazırlık Aşaması

  • Yönetsel Hazırlıklar

    Yönetsel hazırlıklar şirket değerine olumlu katkı sağlamasının yanı sıra, hedeflenen sonuca ulaşılmasını da kolaylaştırmaktadır. İş akışı, görev tanımları ve operasyon adımlarının net bir şekilde düzenlenmiş ve tanımlanmış olması ortaklık sürecini kolaylaştırmaktadır.

  • Mali Hazırlıklar

    Şirket değerine etki eden diğer önemli bir unsurda mali verilerin düzenli bir şekilde kayıt edilmesi ve değer artışına yönelik olarak süreç içerisinde planlı bir şekilde yönetilmesidir. Şeffaf ve anlaşılabilir mali kayıtlar sürecin işleyişini de olumlu katkı sağlamaktadır.

  • Limit ve Kısıtların Tespiti

    Hazırlık safhasında önemli bir adımda, yönetsel ve mali alanda sınırları ve kısıtları doğru belirlemektir. Pek çok ortaklık görüşmesi önceden doğru belirlenmemiş sınırlar yüzünden olumsuz sonuçlanmaktadır. Önceden tanımlanan ve planlanan unsurlar süreci kısaltacaktır.

Uygulama Aşaması

  • Değerleme Raporu

    Ortaklık görüşmelerinin en can alıcı kısmı, doğal olarak, hedef firmanın değeridir. Tarafları ortak bir değer etrafında bir araya getirecek çalışma, yetkin bir değerleme raporu olarak öne çıkmaktadır. Hedeflenen firma değeri, diğer bütün çalışmaların odağında yer almaktadır.

  • Sözleşme Hazırlığı ve Denetimi

    Yabancı ortaklık sürecinin önemli bir safhası da, satış sözleşmesi ve satış sonrası şirket yönetimine yönelik sözleşmelerin titizlikle hazırlanmasıdır. Hukuk birimleri tarafından bu yönde hazırlanan sözleşmelerin incelenmesi danışmanlık hizmeti kapsamında ele alınmaktadır. 

  • Strateji Yönetimi

    Yabancı Ortaklık süreci hem hazırlık hem de uygulama safhalarında ekonomik veya stratejik yönden planlama ve yol haritalarının tespit edilmesi, satış öncesinde hisse değerinin belirlenmesinde, satış sonrasında ise yönetim ve sair hakların lehte oluşmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Örnek Yabancı Ortaklık Projeleri

Bize Ulaşın

Projelerinizi Bizimle Paylaşın

6 + 0 = ?