Üretim ve Satış Planlama

Fizibilite raporunun başlangıç planlaması, yatırım harcamaları ve hemen ardından üretim ve buna bağlı olarak da satış planının hazırlanması ile olmaktadır. İlk önce üretim planının hazırlanması faaliyet akışının da planlanması anlamına gelmektedir.

Stratejik Yönetim Planı

İkinci safhada, personel planı gelmektedir. Hem organizasyon ve yönetim planı hem de genel yönetim giderleri bu safhada planlanmaktadır. Maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturan üretim dışı sabit giderlerin planlanması önem arz etmektedir.

Finansman Modeli

Yatırım harcamaları ve faaliyet dönemi işletme sermayesi için gereken tutarın iç ve dış hangi kaynaklardan ve hangi koşullarda temin edileceği ve dış kaynaklı kredilerin maliyetinin ve geri ödeme planının ne şekilde olacağı bu bölümde planlanmaktadır.

Raporlama Standartları

Finansal fizibilite raporları hazırlanırken, evrensel formlara ve kabullere uygun hareket etmek önem taşımaktadır. Çoğu raporumuz yurt dışı fon kuruluşlarına yönelik olarak hazırlandığından, bu hususta yeterli bilgi ve tecrübe sahibiyiz..

Standartlara Uygun Fizibilite Raporlarıyla Süreci Hızlandırmayı Stratejik Planlamayı Riski Kontrol Etmeyi Verimli Faaliyet Programını Kolaylıkla Karar Alınmasını Hedefliyoruz ..

Fizibilite Raporu Neden Gereklidir ?..

Fizibilite raporları, yatırım öncesi karar alma sürecinde gerek şirket içi kullanımda gerekse muhataplar nezdinde önem arz etmektedir. Yatırımın stratejik önemi kadar oynayacağı finansal rol de taraflar için önemli bir değerlendirme kriteridir. Bu sebeple, planlama ve raporlama safhasında tüm detayları titizlikle ele alınması gerekmektedir.

Yatırım ile ilgili finansal değerlerin ve hedeflenen noktaların şeffaf bir şekilde aktarılması, fonlama ve geri ödenme planının tutarlı olması sonuca ulaşmayı kolaylaştıran etkenlere olarak izlenmektedir. Yapısı itibariyle pek çok karmaşık veriyi bir arada ve kısa bir süre içerisinde değerlendirmek özellikle fonlama kuruluşları açısından zorluklar içermektedir.

Bu sorunların ve zaman kayıplarının en aza indirilmesi ve arzu edilen sonuçların alınabilmesi için, detaylı hazırlanan standartlara uygun bir fizibilite raporu büyük önem taşımaktadır. Çoğu zaman fonlama kuruluşları tarafından talep edilen fizibilite raporları, zaman zaman da yatırımı kendi imkanları ile yapacak kuruluşlar tarafından verimlilik ve yatırımın uygun geri dönüş zamanlaması için kullanılmak üzere özel olarak talep edilmektedir.

Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır ?..

Fizibilite raporları, yatırımcılar ile uzman danışmanların birlikte hazırladıkları çalışmalardır. Gerekli teknik bilgileri yatırımcılardan alan raporlama danışmanı, bu verileri uygun yöntemler ve yazılım programları kullanarak standartlara uygun bir fizibilite raporu haline dönüştürmektedir. Genel kabul görmüş oranlar ve dağılımlar dikkate alınarak yatırım ve işletme safhaları çalışma planları hazırlanmaktadır.

Buradan risk ve verimlilik unsurlarının birlikte incelendiği analiz bölümüne geçilmektedir. Analiz safhasında pek çok yöntem bir arada kullanılmaktadır. Bu şekilde stratejik yatırım kararının alınması veya yatırımın fonlama kararının alınması sürecine katkı sağlanması planlanmaktadır.

Rapor hazırlıklarına başlamadan önce yatırımcılar içerik ve yöntemler hakkında bilgilendirilmekte ve kendilerinden beklenen katkı ve önerilere ilişkin detaylı açıklamalar yapılmaktadır. Raporlama altyapısı ve çıktılar Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki lisanda planlanmaktadır.

Fizibilite Raporlarını Hangi Amaçla Kullanırız ?..

Yatırım / finansal fizibilite raporları bir birinden bağımsız amaçlar için kullanılabilmektedir. Şirket içi karar alma süreçlerinin yanı sıra, resmi ve özel kurumlara bilgi aktarmak için de fizibilite raporları kullanılmaktadır.

Örnek Ücretlendirme Tablosu

Aşağıda çalışma modeline bağlı olarak yapılandırılan örnek ücretlendirme planına yer verilmektedir. İşletmelerimizin nihai ücretlendirme çalışması için teklif istemeleri uygun olacaktır.

  • Standart Çalışma Modeli
  • Çalışmanın tüm safhalarının danışman tarafından yürütüldüğü modeldir. 2 haftada bir düzenlenen toplantılarda bilgi alış verişi yapılmaktadır.
  • Süre: 1-4 Ay (projeye göre)
  • Tüm seviye raporlar
  • Toplantı ayda 2 defa
  • Birlikte Hazırlayalım Modeli
  • Önceden hazırlanmış taslak formlara bilgi girişinin müşteri tarafından yapıldığı, değerlendirme çalışmasının danışman tarafından tamamlandığı modeldir.
  • Süre: 1-2 Ay
  • Giriş ve standart seviye raporlar
  • Toplantı Yok
  • Yeniden Kullanım Modeli
  • Aynı konuda, benzer sektör ve ölçekte firmalar için daha önce biten raporların, yeni müşterilerimiz tarafından bilgi girişi yapılarak tekrar kullanıldığı modeldir.
  • Süre: örnek varsa 3 hafta
  • Giriş seviye raporlar
  • Toplantı Yok
  • Ücreti Paylaş Modeli
  • Aynı konuda, benzer sektör ve ölçekte firmalar için aynı anda 3 adet raporun birlikte üretildiği modeldir. Müşterilerimiz kayıt olup, beklemektedir.
  • Süre: talep oluşursa 4 hafta
  • Giriş seviye raporlar
  • Toplantı Yok

Örnek Fizibilite Rapor Çalışmaları

Bize Ulaşın

Projelerinizi Bizimle Paylaşın

7 + 1 = ?